Huis kopen in Hoofddorp: waar moet je op letten?

Met meer dan 75.000 inwoners is Hoofddorp letterlijk het hoofd-dorp van de gemeente Haarlemmermeer, wat totaal zo’n 150.000 inwoners telt. Hoofddorp is een relatief nieuwe plaats, die erg hard gegroeid is in de afgelopen 50 jaar. In 1970 telde het nog slechts 9000 inwoners.

Tegenwoordig is het een eiland van bedrijvigheid in een zee van polders. De gemeente Haarlemmermeer is natuurlijk het best bekend van Schiphol Airport, en er is dan ook geen enkele stad die zo dicht bij het internationale vliegveld ligt als Hoofddorp. Door de gunstige ligging ten opzichte van Schiphol zijn er veel nationale en internationale ondernemingen gevestigd.

In mijn adviespraktijk merk ik dat er veel expats maar ook Amstelveners en Amsterdammers verhuizen naar Hoofddorp vanwege de ligging maar vooral vanwege de bereikbaarheid:

Is Hoofddorp goed bereikbaar?

Doordat Hoofddorp vlakbij Schiphol ligt, is het uitstekend bereikbaar via alle mogelijk manieren van vervoer. Er lopen verschillende treinlijnen door Hoofddorp naar Schiphol, Amsterdam, Almere, Leiden, Den Haag en Utrecht. Ook per bus zijn er verbindingen naar Schiphol, Niew-Vennep, Amstelveen en Amsterdam. Hoofddorp wordt omringd door de N201 en N205, die met de auto makkelijk toegang bieden naar Schiphol en Amsterdam via de nabij gelegen A4. Ook bieden ze toegang tot Haarlem en Amsterdam West via aansluiting op de A5. In het zuiden, via aansluiting op de A44, ga je naar Leiden en Den Haag.

Wat is er zoal te doen in Hoofddorp?

Hoofddorp is een compacte plaats omringd door polders, rust en ruimte. Er zijn dan ook verschillende parken en recreatiegebieden in de buurt. Het stadscentrum ligt niet precies in het midden van Hoofddorp omdat uitbreidingen van de stad niet richting het oosten kunnen gaan; daar ligt Schiphol. Er zijn een aantal theaters en schouwburgen waar een gevarieerd aanbod is voor de cultuurliefhebber.

Er zijn een aantal recreatie gebieden in de buurt waar je kunt genieten van de natuur. Zo is er een wilde plantentuin van 1 hectare groot, De Heimanshof, gelegen binnen aan de Wieger Bruinlaan. Ten zuiden van Hoofddorp ligt recreatiegebied de Toolenburgerplas, een groot meer met stranden en wandelpaden, grenzende aan de wijken Toolenburg en Floriande. Het oudste park van Hoofddorp is het Wandelbos aan de Boslaan. Het grotere Haarlemmermeerse Bos is vooral bekend omdat daar elk jaar zowel een concours Hippique gehouden wordt, als ook het muziekfestival Mysteryland.

Het oude raadhuis is gerenoveerd naar een modern, klein theater, wat dan ook het Oude Raadhuis genoemd is. Achter de galerie en café-restaurant ligt een beeldentuin met terras. Sinds 2011 is het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein geopend. Het bevat de Schouwburg De Meerse, cultureel centrum Pier-K, een bibliotheek en ook poppodium Duycker. Er is plaats voor meer dan 500 mensen en er zijn dagelijkse voorstellingen met toneel, dans, klassieke muziek, jazz en cabaret. Tenslotte ligt bioscoop CineMeerse aan het Raadhuisplein dat met acht zalen altijd voldoende aanbod geeft.

In welke wijk kun je het best een huis kopen in Hoofddorp?

Hoofddorp bestaat uit verschillende woonwijken. In het oosten liggen Kalorama en het bedrijventerrein Beukenhorst. Daar in de buurt ligt ook Hoofddorp-Centrum, Piratenwijk, De President en de wijk Graan voor Visch. Deze laatste is vernoemd naar de zogeheten boerderij die daar ooit stond. Het verwijst naar de plek waar akkerland is ontgonnen waar voorheen water was geweest. De enige moskee voor Hoofddorp en wijde omgeving ligt hier. Ten zuiden van de wijk ligt Graan voor Visch-Zuid, een bedrijventerrein, grenzende aan het NS-station, vanwaar een treinrit naar Luchthaven Schiphol slechts vijf minuten duurt.

Tussen de Hoofdvaart en de Nieuwerkerkertocht vind je Noord, Oud-West, Pax, en Toolenburg. Toolenburg is een van de grootste wijken in Hoofddorp, en bestaat uit Toolenburg-Oost en Toolenburg-West. Binnenkort komt daar Toolenburg-Zuid ook bij. Via verschillende buslijnen is Toolenburg voorzien van hoogwaardig openbaar vervoer. Het recreatiegebied Toolenburgerplas ligt bij de wijk, als ook een aantal sportclubs. De wijk Pax, wat vrede betekent in het Latijns, staat bekend als een groene wijk. De eerste grote nieuwbouwwijk in Hoofddorp bevat ook een winkelcentrum

In het westen van Hoofddorp liggen Vrijschot-Noord, Bleesland, Vrijschot-Zuid, en Bornholm. Bornholm  bevat een aantal scholen en een winkelcentrum, de Skagerhof. Ook liggen hier OverbosFloriande (Noord, Zuid, IJwijk, de Pleinen, Sportdorp, de Hoven en Archipel) en Boseilanden. Boseilanden is een recreatie- en woongebied van ongeveer drie kilometer lang en 300 meter breed.

Huis kopen in Hoofddorp
Gemeente Haarlemmermeer

Is Hoofddorp een geschikte plaats voor expats om een huis te kopen?

De Randstad is natuurlijk altijd aantrekkelijk geweest voor internationale bedrijven. Onder andere door de goede verbindingen met Amsterdam en Schiphol zijn er kleine als ook grote internationale bedrijven gevestigd in Hoofddorp, zoals L’ Oreal, Siemens, Idexx Laboratories, en TNT.  Er zijn dan ook een aantal bedrijventerreinen zoals Graan voor Visch-Zuid en Beukenhorst. Niet alleen voor internationale bedrijven is het daardoor aantrekkelijk om zich in Hoofddorp te vestigen, maar ook voor internationale families. Er zijn een aantal internationale scholen en verschillende opties voor huisvesting, zoals eengezinswoningen in de wijken en appartementen in het stadscentrum. Het stadscentrum is ook een populaire winkel bestemming en in 2017 won het zelfs de tweede prijs voor ‘beste centrum’ in de categorie voor middelgrote steden.

Financieel advies nodig? Jeroen Hypotheekadvies is dé lokale hypotheekadviseur in Hoofddorp en omgeving. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mij.