Het is zover: je gaat op huizenjacht! Ben je van plan om in eerste instantie een huis te kopen zonder de hulp van een aankoopmakelaar? Ga dan goed voorbereid van start en maak gebruik van deze 11 tips!

Wat doet een aankoopmakelaar?

Wanneer je een huis wil zoeken of kopen, kun je de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen. Hij of zij neemt de meeste zaken voor je uit handen rondom het kopen van een huis. Dat scheelt je een hoop stress, uitzoekwerk en gedoe.

Een aankoopmakelaar helpt je bij:

 • Zoeken naar geschikte woningen
 • Bezichtigen van huizen
 • Juiste prijs uitzoeken en bieden
 • Onderhandelen over de prijs
 • Koopcontract controleren
 • Begeleiding bij overdracht

Neem je geen aankoopmakelaar? Dan bespaar je kosten, maar moet je veel meer zelf doen. Maar een aankoopmakelaar zorgt er ook voor dat jij niet teveel betaalt voor je droomwoning. Zo verdient hij zijn eigen kosten indirect weer terug.

Tips voor een huizenjacht zonder makelaar

Maar je kan natuurlijk ook (eerst) proberen om een huis te kopen zonder aankoopmakelaar. Om je te helpen, deel ik mijn tips.

1. Onderzoek wat je uit kan geven

De meeste mensen hebben het geld voor een huis niet op hun bankrekening staan, maar zullen het moeten lenen. De eerste stap is daarom om uit te zoeken wat jouw maximale hypotheekbedrag is. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. In een vrijblijvend eerste gesprek help ik je graag bepalen wat jij maximaal kunt lenen!

2. Onderzoek wat je uit wil geven

De hoogte van bedrag dat je leent, bepaalt samen met het rentepercentage het bedrag dat jij maandelijks moet terugbetalen. Ondanks dat je misschien 6 ton kan lenen, betekent dit niet altijd dat dit ook verstandig is. Onderzoek daarom ook wat je maandlasten zullen zijn bij een bepaald hypotheekbedrag en of je dit kan en wil betalen. Ook hier helpt je hypotheekadviseur je bij.

3. Stel zoekcriteria en voorkeuren vast

Bedenk wat de belangrijke eigenschappen zijn van jouw droomhuis. Waar staat het huis? Heeft het een tuin? Hoeveel slaapkamers? Door dit soort zoekcriteria vast te stellen, maak je jouw zoektocht concreet en zul je niet verdrinken in het aanbod.

4. Kijk verder dan Funda

De meeste verkoopmakelaars zetten hun aanbod op Funda. Maar meestal plaatsen ze het enkele dagen eerder al op hun eigen website. Door je in te schrijven bij lokale makelaars, kun je het grote publiek net een stapje voor zijn. Zo heb jij al een bezichtiging gepland voordat de rest op de hoogte is!

5. Droomhuis gevonden? Achterhaal zoveel mogelijk informatie

Kennis is macht. Zeker bij het kopen van een huis. Probeer daarom zoveel mogelijk informatie te achterhalen over de woning en de verkopers. 

 • Kijk hoe lang de woning al te koop staat.
 • Bekijk op Funda waar soortgelijke woningen in dezelfde straat of wijk voor te koop staan (of stonden).
 • Achterhaal waarom de huidige bewoners de woning verlaten, of ze al een ander huis gekocht hebben en of er haast is bij de verkoop.
 • Vraag iemand met bouwtechnische kennis mee naar de (tweede) bezichtiging.
 • Meer informatie over de waarde van de woning vind je op het Kadaster.
 • Ken je Walter al? Deze website combineert data van Funda en van het Kadaster om tot interessante inzichten te komen. Hier zie je bijvoorbeeld of het huis al eerder aangeboden is en er nu weer voor een lagere prijs op staat. En hoeveel er overboden wordt op soortgelijke woningen in de straat of wijk.

6. Zo snel mogelijk bezichtigen

In een oververhitte woningmarkt kan het zijn dat het huis al weg is voordat jouw bezichtiging zich aandient. Om dat te voorkomen kun je beter zo snel mogelijk gaan bezichtigen.

7. Stel ontbindende voorwaarden op

Wanneer je een bod doet, kun je jezelf indekken door middel van ontbindende voorwaarden. Denk hierbij aan voorbehoud van financiering en de uitkomst van een bouwtechnische keuring. Doe je dit niet en gaat de verkoop niet door, dan krijg je een boete van (meestal) 10% van de koopsom. Erg belangrijk dus!

8. Voor wat hoort wat

Een verkoper mag maar met één partij tegelijk onderhandelen. Hij mag kopers dus niet tegen elkaar op laten bieden. Doe je een bod op een woning en krijg je een tegenbod? Dan kun je er iets voor terugvragen. “Prima om €5000,- meer te betalen, maar dan blijven de gordijnen wel hangen en blijft de vloer liggen.” 

9. Dubbelcheck de koopovereenkomst

Als je bod geaccepteerd is, worden alle afspraken vastgelegd in een koopovereenkomst. Check goed of alles klopt, want na je handtekening is het document bindend. Dubbelcheck ook vooral of je ontbindende voorwaarden hier goed in staan. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

10. Wel of geen overdrachtsbelasting?

Vanaf januari 2021 kunnen starters of doorstromers eenmalig een vrijstelling op de overdrachtsbelasting krijgen. Vanaf april 2021 komt daar een extra regel bij: de eenmalige vrijstelling is dan alleen bij huizen met een koopsom van minder dan €400.000. Belangrijk om rekening mee te houden bij het zoeken van een huis. 

Lees verder: Wat zijn de spelregels voor overdrachtsbelasting in 2021?

11. Laat je niet gek maken door de markt

Bij het zoeken naar je droomwoning laten mensen zich leiden door emotie. Hierdoor bestaat de kans dat je meer gaat betalen dan je eigenlijk wil (en wat de woning waard is). Een aankoopmakelaar fungeert hierin vaak als rem. “Even rustig aan nu. Morgen hebben we het er nog eens over.” Als je geen aankoopmakelaar hebt, zorg dan dat je ergens anders een klankbord vindt. Bijvoorbeeld je financieel adviseur.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Ik adviseer huizenjagers om altijd een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Zeker in oververhitte woningmarkten. Makelaars onderling hebben nu eenmaal makkelijker contact en je loopt minder risico op juridische problemen of om te veel voor een woning te betalen. En in sommige steden doen verkoopmakelaars alleen zaken met aankoopmakelaars. Als particulier kom je er dan simpelweg niet tussen.

Advies nodig?

Zoals je ziet, komt er nogal wat kijken bij het vinden en kopen van een woning. Een goede eerste stap is om met een financieel adviseur om tafel te gaan om jouw maximale hypotheekbedrag en maandlasten te bepalen. Vraag nu een vrijblijvend eerste gesprek aan. Samen ontdekken we de mogelijkheden!