Jeroen Pijnaker van Jeroen Hypotheekadvies constateert na zes weken Corona crisis een aantal veranderingen in de huizenmarkt. 

Wat merk je in de praktijk van de invloed van Corona op de huizenmarkt?

“Er staan veel meer woningen te koop op het moment. Dat is niet zozeer omdat mensen hun baan kwijt zijn geraakt en daardoor nu hun huis moeten gaan verkopen, maar omdat mensen bang zijn dat de waarde van de woning gaat dalen.” 

Twee woningen

“Vooral mensen die nu twee woningen hebben worden wellicht wel een beetje zenuwachtig op dit moment. Als je net een nieuw huis hebt gekocht en je oude huis nog niet hebt verkocht, dan kan dat natuurlijk wel zwaar worden met dubbele hypotheeklasten.” 

Blijf kalm

“Over het algemeen valt het nog wel mee. We hebben het hier in Nederland allemaal wel redelijk goed voor elkaar. De economie zit veel beter in elkaar vergeleken met sommige andere landen. Wanneer de horeca en andere dienstverleningen weer met aangepaste regels open mag, zal het hopelijk weer de betere kant op gaan met onze economie. “ 

Financieringen

“De banken zijn iets voorzichtiger geworden. Dit geldt vooral voor zelfstandige ondernemers en mensen met een tijdelijk contract bij hun werkgever. Voor die mensen worden de regels iets verscherpt om een hypotheek te krijgen. Bij zelfstandig ondernemers kan er bijvoorbeeld worden gevraagd om een winst prognose voor de komende zes maanden op papier te zetten.Of er moet een verklaring van de werkgever aangetoond worden wat er na het tijdelijk contract gaat gebeuren. Voor mensen met een vast contract is er niets veranderd. Maar er zijn nog steeds voldoende mogelijkheden, zeker met een goed arbeidsverleden. “ 

Veranderingen in de huizenmarkt op komst?

“Er zal geen versoepeling komen van de hypotheek regels. Maar voor bestaande klanten, mensen die al een hypotheek hebben lopen, worden de banken, wel iets toereikender nu.Dus als je in de financiële problemen dreigt te komen en je hypotheeklasten tijdelijk niet meer kan betalen, dan kun je met je bank gaan praten om betalingsregelingen te bespreken.” 

Buffer?

“Vanuit mijn financiële adviespraktijk zie ik dat de meeste mensen wel een buffer hebben. Maar het kan zijn dat dit wel het goede moment is om eens naar je eigen financiële situatie te kijken en eventueel je hypotheeklasten omlaag te krijgen.”

Tussenstand in de huizenmarkt

“Over het algemeen zeg ik; ‘raak niet in paniek’. Op de midden tot langere termijn denk ik dat de hypotheekrentes niet veel omhoog zullen gaan. Misschien dat ze na deze crisis zelfs nog iets verder dalen.De huizenprijzen kunnen nu wel iets meer onder druk komen te staan, maar dat is vooral omdat er (tijdelijk) meer aanbod is, dus er zijn minder mensen die gaan bieden op dezelfde woning. Overbieden zal dan ook wel wat minder worden.Maar aan de andere kant schept het juist weer meer mogelijkheden voor starters, die nu meer keuze hebben om iets te vinden in hun prijsklasse.” 

Jeroen Hypotheekadvies

Wil je een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden rond een financiering? Of heb je behoefte jouw persoonlijk financiële plaatje vorm te geven. Bel of mail me gerust. 020 643 78 43, info@jeroenhypotheekadvies.nl