Als je extra geld op de spaarrekening hebt, kun je hiermee je hypotheek extra aflossen. 

Voor de spaarrente hoef je het tenslotte niet op je rekening te laten staan, en je kunt je maandelijkse lasten omlaag halen. Echter het is niet in alle situaties een goed idee. Let goed op je persoonlijke situatie.

Wat houdt het in? Aflossen van mijn hypotheek?

Je hypotheek aflossen doe je meestal door een maandelijks bedrag terug te betalen aan de bank of lener. Daarmee betaal je het geleende bedrag van je hypotheek over een bepaalde periode, vaak 30 jaar, terug. 

Na die periode heb je dan je hypotheek volledig afgelost en betaal je enkel nog de onderhoudskosten over je eigen woning. Het is vaak echter mogelijk om extra af te lossen, ook wel vervroegd of versneld aflossen genoemd. Hiermee kun je vaak je maandlasten omlaag halen, of al binnen de vastgestelde periode klaar zijn met je woning terugbetalen.

Hoeveel kan ik extra of vervroegd aflossen?

Het verschilt per bank, maar meestal kun je ieder jaar tot 10 % tot 20% boetevrij aflossen. 

Let er ook op dat als je je volledige hypotheek aflost, er vaak door de geldverstrekker nog administratiekosten in rekening worden gebracht, en in sommige gevallen ook notariskosten. Als je meer dan de standaard 10% af wil lossen, dan kan het zijn dat hier een boete over wordt gerekend. 

Meestal is aflossen boetevrij als de hypotheek rente nu hoger is dan je contractrente. Afhankelijk van je hypotheek kun je meestal boetevrij aflossen aan het einde van je rentevaste periode, bij verkoop van je woning, of in geval van overlijden.

Is het altijd een goed idee om mijn hypotheek af te lossen?

Je hypotheekrenteaftrek is aftrekbaar van je inkomen. Als je dus meer aflost, en minder hypotheekrente betaald, heb je dus ook minder aftrek van je belasting, en betaal je daardoor weer meer belasting. 

Je moet dus altijd even goed berekenen, of de hypotheekadviseur laten berekenen, of het wel verstandig is om je hypotheek vervroegd af te lossen. Als de hypotheekrente lager is dan de bijtelling voor je eigen woning, het eigenwoningforfait, heb je geen voordeel meer van de hypotheekrenteaftrek. 

Als je hypotheek hoger is dan 50-60% van de waarde van je woning, dan rekent de lener hiervoor een rente-opslag. Door extra af te lossen kan het dus zijn dat je onder dat percentage komt te zitten, waardoor je in een lagere risico klasse terecht komt en dat kan voordelig zijn. Dit verschilt per bank.

Waar moet ik op letten als ik mijn hypotheek af wil lossen?

Zorg dat je altijd een buffer hebt. Nu je hypotheek aflossen en volgend jaar een lening af moeten sluiten om een nieuwe auto te kopen heeft natuurlijk weinig zin. De hypotheekrente zal bijna altijd lager zijn dan de rente die je betaald over een andere lening.

Als je een (bank)spaarhypotheek hebt dan heeft aflossen meestal geen zin. Daarmee spaar je namelijk met een hoge rente, die gekoppeld is aan de te betalen hypotheekrente. Extra aflossen kan daardoor juist nadelig zijn. Laat je hierover altijd eerst goed inlichten. 

Zoals hierboven te lezen is zitten er nogal wat haken en ogen aan het aflossen van je hypotheek. Laat je dus altijd goed inlichten, of bespreek het met je hypotheekadviseur. 

Bij Jeroen Hypotheekadvies kun je altijd terecht met vragen over je budget, om hypotheektarieven te vergelijken, persoonlijk advies en een situatie te vinden die bij jou past. Maak een afspraak zodat we er voor kunnen zorgen dat het proces in goede banen wordt geleid. 

Het kennismakingsgesprek is altijd voor onze rekening.