De hypotheek verhogen

Je woont erg lekker in je huidige woning en wilt een verbouwing gaan realiseren of wellicht een deel van de overwaarde opnemen voor andere doeleinden. Dit is mogelijk als je woning voldoende waard is en je ook voldoende inkomen hebt om de hypotheek te verhogen.

Voor het verhogen van de hypotheek kun je kiezen voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek.

  • Onderhandse verhoging hypotheek:
    Hiervoor moet je huidige hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger zijn dan de huidige hypotheekschuld op dit moment. Je hebt destijds bewust de hypotheek hoger ingeschreven of je hebt afgelost. Binnen die ruimte kun je de hypotheek onderhands verhogen. Het voordeel hiervan is dat je niet opnieuw te maken krijgt met notariskosten.
  • Hypotheek verhogen met tweede hypotheek:
    Als je huidige inschrijving geen extra ruimte biedt, kun je de hypotheek verhogen door een nieuwe hypotheek af te sluiten naast je bestaande hypotheek. Aan het inschrijven van de tweede hypotheek zijn wel notariskosten verbonden.

Elke verhoging van de hypotheek wordt door de geldverstrekker gezien als een nieuwe hypotheek. Deze moet daarom getoetst worden aan de nu geldende hypotheeknormen. Dit betekent dat de verhoogde hypotheek moet passen binnen de inkomensnormen. Bereken wat je maximaal kunt lenen op basis van het inkomen.

In 2019 mag je niet meer lenen dan je woning waard is. Dit kan worden aangetoond middels een taxatierapport of een WOZ-waarde. Gelukkig is de gemiddelde huizenprijs de laatste jaren gestegen. Zo ontstaat mogelijk meer ruimte om de hypotheek te verhogen. Verhoog je de hypotheek voor het nemen van energiebesparende maatregelen, dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen.

Gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek

Verhoog je de hypotheek voor de verbouwing of verbetering van je woning, dan is ook de hypotheekrente van de verhoging onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Voorwaarde voor de hypotheekrenteaftrek is dat het extra geleende bedrag in maximaal 30 jaar en minimaal annuïtair wordt afgelost.

Denk bij verhogen ook aan oversluiten

Het kan interessant zijn de hypotheek te verhogen, in combinatie met het oversluiten van de hypotheek. Naast het verhogen van de hypotheek, kies je dan voor de laagste hypotheekrente in de markt en voorwaarden die aansluiten bij je huidige en toekomstige situatie. Dit is iets meer werk dan enkel de hypotheek verhogen, maar je hypotheek is daarmee weer helemaal up-to-date.

Bij JEROEN Hypotheekadvies help ik je graag op weg. Maak nu gelijk een vrijblijvende afspraak of vraag meer informatie op. Want jij wilt toch ook weten waar je aan toe bent? Bel 020 – 643 78 43.

Jeroen werkt met meer dan 25 hypotheekaanbieders

Maak nu een vrijblijvende afspraak!

Jeroen adviseert en helpt je de best passende hypotheek te vinden.

Het eerste gesprek is voor mijn rekening!

Vrijblijvende afspraak plannen