Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. Je bouwt met de hypotheek geen vermogen op waarmee je de hypotheekschuld kunt aflossen. Los je tussentijds niet uit eigen middelen af, dan blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde. Bij verkoop van je huis, of uiterlijk aan het einde van de looptijd, moet je in principe de hele lening terugbetalen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken.

Inmiddels vragen de meeste geldverstrekkers voor een aflossingsvrije hypotheek een hogere rente dan voor een hypotheek waarop je wel maandelijks aflost. Het verschil bedraagt gemiddeld 0,20 %.

Nieuwe regels

Als je je huidige aflossingsvrije hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker of als je deze hypotheekvorm wilt meenemen bij verhuizing, dan krijg je te maken met nieuwe financieringsregels. De meeste geldverstrekkers hanteren de voorwaarde dat je aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning.

Voordelen

  • Gedurende de hele looptijd heb je de laagste maandlasten.
  • Omdat je niet aflost op de hypotheek, is de rente gedurende de hele looptijd aftrekbaar. De rente is alleen aftrekbaar als de hypotheek afgesloten is vóór 1 januari 2013. De lening kan tot hetzelfde bedrag wel op een later tijdstip worden overgesloten.

Nadelen: 

  • Geen aflossing, gedurende de looptijd van de hypotheek blijft de schuld gelijk.
  • Terugbetalen van de volledige schuld na afloop van de looptijd of bij verkoop van de woning.
  • Maximaal 50% van de waarde woning kan aflossingsvrij worden gefinancierd.

Jeroen werkt met meer dan 25 hypotheekaanbieders

Maak nu een vrijblijvende afspraak!

Jeroen adviseert en helpt je de best passende hypotheek te vinden.

Het eerste gesprek is voor mijn rekening!

Vrijblijvende afspraak plannen