Het klinkt aantrekkelijk om een tweede huis te kopen, bijvoorbeeld als vakantiewoning of als investering. Maar er komt nogal wat bij kijken! En de berekening voor een tweede hypotheek is ook anders dan voor de eerste.

Als je een tweede huis wilt kopen omdat de hypotheekrente nu zo laag staat moet je goed nadenken. Dit is namelijk een lange termijn investering. Maar als je overwaarde op je huidige woning of een redelijk bedrag hebt dat je voor langere termijn kunt missen, is een tweede huis (voor eigen gebruik of om te verhuren) misschien wel een goed idee. Ik neem je mee in hoe je een tweede huis kunt financieren.

Hoe kan ik mijn tweede huis financieren?

Ook voor een tweede huis of woning kan een hypotheek afgesloten worden. Er gelden echter wel een aantal andere regels. Is de tweede woning bedoeld als recreatie- of vakantiewoning? Of is het juist de bedoeling om deze te gaan verhuren? Ook van belang voor de hypotheek is of u overwaarde op uw huidige woning heeft en/ of eventueel zelf geld in kunt leggen.

tweede huis

Overwaarde benutten of een investeringshypotheek

Als u overwaarde heeft op uw eigen huis kan deze worden benut om een tweede huis te kopen. U kunt dan uw huidige hypotheek verhogen om het tweede (of derde) huis te kopen. Voor een eerste woning geldt sinds 2013 dat de hypotheek altijd binnen 30 jaar volledig moet zijn afgerond. Een interessant feit is dat een tweede huis niet binnen 30 jaar afgelost hoeft te zijn.

Geen overwaarde?

Als er geen sprake is van overwaarde op de huidige woning, dan is een investeringshypotheek een andere optie. Met een vastgoedhypotheek of verhuurhypotheek is het mogelijk om extra vastgoed aan te kopen en te financieren.  

Maximale hypotheek

De berekening van de maximale hypotheek voor een tweede huis loopt anders dan bij uw eerste woning. De rentetarieven liggen bijvoorbeeld een stuk hoger. Ook moet er rekening worden gehouden met het doel van de woning. Niet alle geldverstrekkers zijn bereid om een vakantiewoning te financieren, zoals een chalet of bungalow op een park. Als u echter van plan bent om de tweede woning te gebruiken voor verhuur, mogen de inkomsten hiervan deels meegerekend worden bij de berekening van de hypotheek. Let wel op dat de hypotheekrente voor een tweede hypotheek niet fiscaal aftrekbaar is van het belastbaar inkomen.

Onafhankelijk advies nodig? We helpen je graag! Vraag nu een gratis en vrijblijvend eerste gesprek aan en we bespreken jouw jouw situatie en mogelijkheden.

Verhuur tweede huis

Er moet goed gekeken worden naar de vorm van verhuur. Huurinkomsten op een tweede huis hoeven niet opgegeven te worden bij de belasting, mits u er zelf niet allerlei inspanningen voor hoeft te doen. Het inchecken van gasten ieder week, of ingeschreven staan bij een toeristenorganisatie, wordt door de belastingdienst wel als inkomen uit werk gezien. Wij hebben contacten met belastingadviseurs die u hierin kunnen adviseren.

Taxatie tweede huis

De woning moet uiteraard getaxeerd worden, en dit is ook ingewikkelder in het geval van een tweede hypotheek, omdat de marktwaarde in verhuurde staat dan namelijk ook berekend moet worden en die is doorgaans minder dan de normale marktwaarde.  

Hypotheekvorm

Omdat, de hypotheekrente niet aftrekbaar is van de inkomstenbelasting, is er wel meer flexibiliteit met de hypotheekvorm. Zo kunt u kunt bij de meeste geldverstrekkers terecht voor een aflossingsvrije hypotheek, waarmee meestal tot maximaal 50% van de marktwaarde kan worden gefinancierd. Dit kan enorm in de maandlasten schelen.

Eigen geld

Voor een verhuurhypotheek kunt u bij enkele banken terecht om tot 80% of 90% van de hypotheek verstrekken, maar de meeste geldverstrekkers zullen slechts 70% van de marktwaarde financieren. Het zal dan ook altijd nodig zijn om voor een gedeelte eigen geld in te leggen voor een verhuurhypotheek. Dit kan natuurlijk met eigen spaargeld, of met de overwaarde op uw huidige woning. De maximale hypotheek wordt hier wel door beïnvloed.

Uiteraard kan ik deze hypotheken en constructies allemaal in detail bespreken. Het eerste gesprek is altijd voor onze rekening.