Je bent van plan om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Kun je dat zelf of is het verstandiger om een hypotheekadviseur in de arm te nemen? Ik vertel je graag over de voor- en nadelen.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur geeft financieel advies over hypotheken, vindt de beste hypotheekverstrekker voor jouw persoonlijke situatie en bemiddelt tussen de verstrekker en jou als particulier.

Een goede hypotheekadviseur helpt je de volgende vragen te beantwoorden:

Waarom wél een hypotheekadviseur?

 1. Onafhankelijk advies – Een bank zal jou altijd proberen te overtuigen waarom je de hypotheek bij hen af moet sluiten. Zelfs als dit niet de beste keuze is voor jou. Maar een onafhankelijke hypotheekadviseur maakt het niet uit of je nu naar Rabobank, ABN Amro of ASN Bank gaat. De beste hypotheek is het enige wat voor ons belangrijk is.
 2. Bespaar tijd – Als onafhankelijke hypotheekadviseur gebruiken wij systemen om te berekenen bij welke bank jij de beste hypotheek kan krijgen. Als particulier heb je hier geen toegang toe en zal je dus van bank naar bank moeten gaan om jouw situatie te bespreken en een voorstel te krijgen. Dat kost een hoop tijd. Ook heeft niet iedere hypotheekverstrekker eigen adviseurs. Deze hypotheekverstrekkers werken alleen met onafhankelijke hypotheekadviseurs.
 3. Bespaar kosten – Wij werken met ruim 25 verschillende hypotheekverstrekkers. Door jouw cijfers en voorwaarden goed door te nemen, zien wij welke bank voor jou de beste keuze is. Het renteverschil tussen twee banken kan soms een tiende van een procent verschil zijn. Maar over een termijn van 30 jaar kost dit verschil je veel geld. Door te werken met een hypotheekadviseur vind je altijd de meest voordelige optie.
 4. Inzicht in kosten op termijn – Met slimme berekeningen weten we je precies te vertellen wat jij aan rente en aflossing gaat betalen. Het komende jaar, maar ook over vijf of twintig jaar. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Zijn er ook nadelen?

 1. Kosten – Hypotheekadvies brengt kosten met zich mee. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de bank ook kosten rekent voor het afsluiten van een hypotheek. Kosten die wij als adviseurs niet maken. Uiteindelijk is het verschil minimaal. En de kosten voor het advies zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar.
 2. Langzamer – Met een hypotheekadviseur zit er altijd een schakel tussen jou en de hypotheekverstrekker. Hierdoor kan er vertraging oplopen. Bij Jeroen Hypotheekadvies hanteren wij de policy dat we altijd binnen 24 uur reageren. Maar niet elke hypotheekadviseur vindt snelle communicatie even belangrijk.
 3. Betrouwbaarheid – Tenzij de hypotheekadviseur een kennis van je is, weet je niet met wie je in zee gaat. Je weet dus niet hoe goed iemand zijn vak verstaat. Verderop in dit artikel delen we tips om een goede hypotheekadviseur te vinden.
hypotheekadviseur

Advieskosten zijn fiscaal aftrekbaar

Tijdens de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting mag je verschillende kosten aftrekken van je belastbare inkomen. Advies- en bemiddelingskosten voor het verkrijgen van een hypotheek is er daar één van. Maar bijvoorbeeld ook taxatiekosten en notariskosten. 

Hierdoor valt je belastbare inkomen in box 1 lager uit en hoef je dus minder belasting te betalen. Afhankelijk van de schijf waar je met jouw inkomen in valt, kan je tot 49,50% van de kosten terugkrijgen!

Tips voor het vinden van een goede hypotheekadviseur

Overtuigd waarom het wél slim is om te werken met een hypotheekadviseur? Ga dan op zoek naar een goede adviseur. Deze tips helpen je daarbij.

 • Vraag vrienden, familie en kennissen bij wie zij hypotheekadvies hebben ingewonnen. En wat hun ervaring was met de betreffende hypotheekadviseur.
 • Ga online op zoek en bekijk reviews. Niet op de website van de adviseur zelf, maar op onafhankelijke platforms. Jeroen Hypotheekadvies is door honderden tevreden klanten beoordeeld: gemiddeld geven ze ons een 9.9 op Advieskeuze.nl en 5 sterren op Google!
 • Een goede adviseur gevonden? Neem dan contact op via het contactformulier op de website. Zo weet je meteen hoe snel een adviseur reageert op jouw vragen. Wij hanteren op werkdagen een maximum van 24 uur. Wel zo fijn als je snel antwoord krijgt op je vragen!
 • Vraag voor je van start gaat altijd welke kosten allemaal inbegrepen zijn. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is bijvoorbeeld lang niet altijd inbegrepen.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Kan ik beter wel of geen hypotheekadviseur in de arm nemen? Het is bijna altijd verstandiger om dat wel te doen. Het verschil tussen zelf afsluiten en door middel van een onafhankelijke adviseur kost je onderaan de streep namelijk maar een paar honderd euro. Je weet dan zeker dat je de beste deal hebt en het kost je maar weinig tijd.

Ben je van plan om een huis te kopen en heb je hulp nodig bij het afsluiten van je hypotheek? Ik help je daar graag bij. Vraag meteen een vrijblijvend adviesgesprek aan en we bespreken samen jouw situatie. Het eerste gesprek is altijd gratis!