Wil je je hypotheek oversluiten? Je hoort het de laatste tijd steeds vaker; nu dat de hypotheekrente historisch laag staat, is dit het juiste moment om je hypotheek over te sluiten en daardoor lagere maandlasten te krijgen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, en dat is het ook! Maar er komt nog wel even het een en ander bij kijken.

 

Waarom is dit het juiste moment om mijn hypotheek over te sluiten?

Nu de hypotheekrente laag staat, is de kans erg groot dat je huidige hypotheekrente hoger is dan wat er mogelijk is als je overstapt. Dit betekent lagere maandlasten en dus uiteindelijk minder betalen voor je woning.

Niet alleen is de hypotheekrente nu erg laag, deze is zelfs al een poosje historisch laag. Dus er is ook een grote kans dat je nu een lange rentevaste periode af kunt sluiten aan een lage rente. Dit levert meteen ook zekerheid op omdat je weet dat je bijvoorbeeld de komende dertig jaar dezelfde lasten zult hebben elke maand.

 

In welke gevallen kan ik mijn hypotheek oversluiten?

Lagere maandlasten: De hypotheekrentes zijn enorm laag op het moment! Dit is dan ook een goed moment om je hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Zodat je lagere maandlasten hebt.

Rentevaste periode bijna klaar: Als het einde van je rentevaste periode in zicht is, is dat een gunstig moment om te kijken of je niet beter over kunt stappen.

Verbouwing: Wil je je huis gaan verbouwen en heb je daarvoor een lening nodig? Wellicht een goed idee om dan meteen over te stappen naar een nieuwe hypotheek met verhoging.

Persoonlijke situatie: Een hypotheek is een lange termijn verplichting, en in die tijd kan er natuurlijk vanalles veranderen. Nieuwe baan, 2e verdiener in het gezin ef een erfenis. Het is altijd een goed idee om je hypotheek aan te laten passen aan je persoonlijke situatie

Overwaarde: heb je overwaarde op je huis? Dan kun je vaak veel geld besparen door je hypotheek over te sluiten.

 

 

In welke gevallen kan ik mijn hypotheek beter niet oversluiten?

Het doel is om uiteindelijk natuurlijk minder te gaan betalen, zowel per maand aan maandlasten als ook op het eindplaatje. Je gaat tenslotte niet je hypotheek oversluiten omdat je van de papierhandel houdt. In sommige gevallen is het dan ook niet voordelig om de hypotheek over te sluiten.

Spaarhypotheek: Oversluiten van een spaarhypotheek naar een hypotheek met een lagere rente levert zelden voordeel op.

Woningwaarde te laag: Je woningwaarde moet wel hoger liggen dan de hypotheekwaarde. Anders de kans dat de hypotheekverstrekker groen licht geeft erg klein.

Hoge kosten: Als de kosten van het oversluiten, inclusief de boete voor de rentevaste periode, te hoog zijn, dan heeft het antuurlijk geen zin om de hypotheek over te sluiten, ook al is de rente dan wat lager.

 

Wat zijn de kosten van een hypotheek oversluiten?

Als je een hypotheek afsluit komen daar kosten bij kijken. Zo ook bij een hypotheek oversluiten. Tenslotte is het eigenlijk hetzelfde; je gaat naar een nieuwe bank om daar een hypotheek af te sluiten. Deze kosten kunnen nog wel oplopen, afhankelijk van je situatie en vooral je rentevaste periode, maar toch is het dan vaak financieel aantrekkelijk om over te stappen. Als de rente lager is kom je op de lange termijn namelijk vaak toch goedkoper uit. Ook zijn deze kosten aftrekbaar. En je kunt de oversluitkosten vaak ook meefinancieren in je nieuwe hypotheek, zodat je niet in een keer een groot bedrag moet aflossen.

  • Taxatie: Meestal moet je huis opnieuw getaxeerd worden omdat je nieuwe hypotheekverstrekker wil weten wat de woning waard is. Je kunt dit zelf regelen, of wij kunnen het voor je laten doen.
  • Notaris: Net als bij de originele hypotheek, moet er ook bij de nieuwe hypotheek een aantal zaken via de notaris geregeld worden. Uitzonderlijke gevallen daargelaten staat hier meestal een standaard bedrag van rond de 700 euro voor.
  • Adviseur: Dit zijn natuurlijk optionele kosten, maar het is vaak toch verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Die kan alles voor je regelen en is bekend met het gehele proces.
  • Boete: Als je nog in de rentevaste periode zit, kun je alsnog je hypotheek oversluiten, echter daar komen dan wel boete kosten bij. Dit kan behoorlijk oplopen, maar vaak is het toch de moeite waard om deze te betalen, als daardoor je rente een stuk lager wordt. Uiteindelijk ben je goedkoper uit.

 

 

Wat zijn de stappen van een hypotheek oversluiten?

Allereerst ga je je natuurlijk wat inlezen op internet, bijvoorbeeld via dit blog! Als je denkt dat het wellicht voordelig is om je hypotheek over te sluiten, dan ga je de volgende stappen door:

  • Adviesgesprek: Het eerste gesprek is altijd voor onze rekening. We bespreken de mogelijkheden en berekenen met jou de rente die je wellicht kunt krijgen, en of dat de moeite waard is in jouw persoonlijke situatie.
  • Renteaanbod: Als dat goed gaat gaan we voor je aan de slag. We vertellen je welke documenten er benodigd zijn, en op basis daarvan kunnen we bij de bank je renteaanbod indienen.
  • Hypotheek: Zodra het met de bank rond is, kunnen we naar de notaris voor de aflosnota van je oude bank, en daarna het oversluiten naar de nieuwe hypotheek.

Dat is alles! Je hebt een nieuwe hypotheek, met minder maandlasten.