Hypotheek berekenen

Wil je je maximale hypotheek berekenen? Dat kan op verschillende websites met behulp van calculators. Maar wat bereken je daar dan mee? Hieronder kun je zien dat de maximale hypotheek afhankelijk is van onder andere je inkomen, maandelijkse kosten, eventuele andere leningen en schulden, maar ook van je leeftijd, de rentevaste periode en beïnvloed wordt door de huidige financieringstabellen.

 

Wat is je maximale hypotheek?

Je maximale hypotheek is een indicatie van wat je maximaal kunt lenen aan hypotheek evenals je maandelijkse aflosbedrag. Er wordt over het algemeen veronderstelt dat je een hypotheek neemt van 30 jaar met een rentevaste periode van 10 jaar, en dat je met pensioen gaat op je AOW-leeftijd. Echter, ook in andere situaties kun je een hypotheek krijgen.

 

Hoe bereken je je maximale hypotheek?

De berekening van de maximale hypotheek is behoorlijk ingewikkeld en er komt een heleboel bij kijken. Er zijn er een aantal voorwaarden en veronderstellingen waaraan voldaan moet worden. Ook zijn er uitzonderingen en situaties waarin andere regels kunnen gelden. Het is dan ook altijd verstandig om met een hypotheekadviseur te gaan praten om je een goed beeld te vormen van de mogelijkheden.

 

Over het algemeen, en hier op zijn ook de meeste calculators gebaseerd, gelden de volgende veronderstellingen:

  • Je bent ouder dan 18, maar jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd
  • U bent in Nederland woonachtig
  • Je bent op zoek naar een hypotheek voor een woning in Nederland
  • Uw inkomen blijft de komende 30 jaar hetzelfde

 

De maximale hypotheeklast is het bedrag dat je maximaal aan rente en aflossing mag betalen, en kan dan worden berekent op basis van je toetsinkomen, de toetsrente, en de woonquote.

 

Toetsinkomen

Je toetsinkomen wordt bepaald door je bruto maandinkomen plus extra inkomsten (vakantietoeslag, overwerk, 13e maand, alimentatie, etc.), maar wordt verlaagd met je uitgaven, bijvoorbeeld een studieschuld of als je alimentatie betaald, of andere leningen en maandelijkse kosten.

Als je partner ook een inkomen heeft wat meegelteld wordt, is dat niet een optelsom van jullie gezamenlijke inkomen. Het gezamenlijke toetsinkomen wordt dan verhoogt met 80% van het lagere toetsinkomen.

 

Woonquote

Je totale toetsinkomen wordt dan vermenigvuldigd met de woonquote

De woonquote, ook wel woonlastpercentage genoemd, is het percentage van je toetsinkomen dat je als maximale hypotheeklast per jaar mag hebben. Dit is afhankelijk van je toetsinkomen, de toetsrente en je leeftijd (voor en na pensioenleeftijd). Bij een hoger inkomen en hogere rente heb je ook meer belastingvoordeel. De woonquote ligt per tabel vast en kun je dus opzoeken. Deze wordt per jaar opnieuw berekend.

Ook bij de woonquote wordt weer rekening gehouden met de partner. Wederom, wordt de woonquote niet gebaseerd op jullie totale inkomen. Het laagste inkomen telt gedeeltelijk mee.

 

Toetsrente

De toetsrente is niet altijd gelijk aan de rente die je daadwerkelijk betaald voor de hypotheek, want dat is ook afhankelijk van de rentevaste periode. Behalve de rentevaste periode wordt de hypotheekrente onder andere ook bepaald door de hypotheekvorm, de waarde van uw woning en de economie.

 

Andere zaken waar je rekening mee moet houden

  • Gaat het om nieuwbouw of een bestaande woning? Bij een nieuwbouwwoning moet je misschien ook grondrente of bouwrente betalen.
  • Heb je een studieschuld? Dan wordt 0.75% van je oorspronkelijke lening gezien als een maandlast, ongeacht van je daadwerkelijke maandelijkse afbetaling. Deze maandlast wordt dan van je maximale hypotheeklast per maand afgehaald.
  • Heb je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening? Ook bij een persoonlijke lening wordt, ongeacht van je daadwerkelijke maandelijkse kosten, een bedrag van de maximale hypotheeklast afgehaald. In het geval van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wordt er gerekend met 2% van de oorspronkelijke schuld per maand.

 

 

Kom langs voor een gesprek

Bij Jeroen Hypotheekadvies kun je altijd terecht met vragen over je budget, om hypotheektarieven te vergelijken, persoonlijk advies en een situatie te vinden die bij jou past. Maak een afspraak zodat we er voor kunnen zorgen dat het proces in goede banen wordt geleid.

 

Het kennismakingsgesprek is altijd voor onze rekening.