De huizenmarkt is momenteel behoorlijk oververhit. In veel delen van het land is overbieden op een huis dan ook eerder regel dan uitzondering. Maar hoe zorg je dat je niet té hoog biedt? Ik deel tien tips om het winnende bod te plaatsen zonder te veel te overbieden.

1. Bereken wat je uit kan geven

Maar weinig mensen hebben genoeg spaargeld om een huis van te kopen. Wanneer je gaat bieden op een huis, is het daarom verstandig om eerst uit te zoeken wat je maximaal kan lenen. Zo weet je ook hoe ver je maximaal kan overbieden.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur kan ik inzichtelijk maken wat jij zou kunnen lenen. Plan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek om jouw cijfers door te nemen!

2. En wat je uit wil geven

Dat je veel kán lenen, betekent niet altijd dat het ook verstandig is om te doen. Door de kosten van je hypotheek in kaart te brengen, maar ook je andere vaste lasten bij het bezit van een woning op een rij te zetten, krijg je helder wat jouw maandlasten worden. Kan en wil je deze maandelijkse kosten dragen? Zo wordt nog duidelijker hoe ver je maximaal kunt overbieden op jouw droomhuis.

3. Houd rekening met een lagere taxatiewaarde

Een hypotheekverstrekker wil graag weten wat een woning waard is voordat zij het bedrag aan je uitlenen. Een taxatie is daarom een vast onderdeel bij de hypotheekaanvraag

Je mag maximaal 100% van de taxatiewaarde lenen. Heeft een woning een taxatiewaarde van €350.000, maar wil jij €380.000 bieden? Bij het winnende bod zal je de resterende €30.000 van je spaargeld moeten betalen. Belangrijk om rekening mee te houden dus!

4. Onderzoek de werkelijke waarde van de woning

Achter een vraagprijs gaat meestal een weloverwogen strategie schuil. Laag inzetten in de hoop dat er veel kijkers komen en ze flink overbieden bijvoorbeeld. Of juist veel te hoog inzetten omdat je ‘maar één bod nodig hebt’ om het huis te verkopen.

  • Bekijk op Funda waar soortgelijke woningen in dezelfde straat of wijk voor te koop staan (of stonden).
  • Bekijk meer informatie over de woning op het Kadaster.
  • Ken je Walter al? Deze tool combineert data van Funda en van het Kadaster om tot interessante inzichten te komen. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel er overboden wordt op soortgelijke woningen in de straat of wijk.

5. Gunstige voorwaarden

Naast een prijs bestaat een bod ook uit voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen ook een verschil maken bij het overbieden op een huis. Laat bijvoorbeeld weten dat je flexibel bent in de datum van sleuteloverdracht

Daarnaast kan financieel voorbehoud een grote rol spelen. Als je het aandurft om geen voorbehoud te vragen, kan een lagere prijs zelfs het winnende bod worden. Maar dit brengt wel risico’s met zich mee: als de financiering toch niet akkoord wordt bevonden, moet je een boete van 10% van de koopprijs aan de verkoper(s) betalen.

6. Ga voor de gunfactor

Heb je samen met iemand anders het hoogste bod uitgebracht én soortgelijke voorwaarden gesteld? Of zit er slechts een klein verschil tussen? Dan kan de gunfactor een rol gaan spelen. 

  • Bel meteen om een afspraak te maken zodra je de woning online ziet komen. 
  • Bereid je voor: weet voorafgaand aan de bezichtiging al wat je maximaal kan en wil lenen.
  • Wees op tijd en beleefd.
  • Schuif je enthousiasme voor de woning niet onder stoelen of banken.
  • Bij het uitbrengen van je bod kan een persoonlijk verhaaltje soms net het verschil maken.

7. Handel niet uit emotie

Wanneer je jouw droomwoning gevonden hebt, of al een paar keer overboden bent, kan het lastig zijn om het hoofd koel te houden. Laat je niet opjagen door de verkopende makelaar en neem cijfers over het gigantische aantal bezichtigingen met een flinke korrel zout. Makelaars hakken dagelijks met dit bijltje, terwijl het voor jou allemaal nieuw is. 

8. Denk goed na over je openingsbod

Een te laag openingsbod wordt niet serieus genomen. Maar bij een te hoog bod betaal je misschien veel te veel. Helaas is er geen formule voor het perfecte openingsbod. Maar een goede strategie is om ieder geval niet meteen je uiterste bod neer te leggen. De verkopende partij komt namelijk vaak terug met een tegenbod, waarna je nogmaals een bod kan doen. 

In de huidige markt kiezen verkopers trouwens steeds vaker voor een eenmalig bod op inschrijving. Hierbij zal je dan gelijk je hoogste bod moeten plaatsen omdat onderhandeling niet meer mogelijk is.

9. Bied op het juiste moment

Zojuist de bezichtiging gehad en van plan om stevig te overbieden? Wacht dan in ieder geval tot na de laatste bezichtiging van de dag. Dan weet je zeker dat de verkopende makelaar niet tegen andere kijkers vertelt dat er al een stevig bod ligt. 

10. Schakel een aankoopmakelaar in

Je kan een huis kopen zonder aankoopmakelaar. Maar in extreem oververhitte markten doen verkoopmakelaars alleen zaken met aankoopmakelaars. Bovendien kan een aankoopmakelaar je helpen om het winnende bod te selecteren en onderhandelt hij voor je. Hij is (meestal) goed op de hoogte van de lokale huizenmarkt en kent de verkopende makelaar misschien zelfs wel persoonlijk. Stuk voor stuk grote voordelen!

Advies nodig?

Zoals je ziet, komt er nogal wat kijken bij het (over)bieden op een huis. Een goede eerste stap is om met een financieel adviseur om tafel te gaan om jouw maximale hypotheekbedrag en maandlasten te bepalen. Vraag nu een vrijblijvend eerste gesprek aan. Samen ontdekken we de mogelijkheden!