In Nederland kun je je tegen allerlei soorten financiële risico’s verzekeren. Zo kun je bijvoorbeeld ook de spullen in je woning tegen diefstal, brand en lekkage verzekeren. Dat doe je met een inboedelverzekering. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je jezelf tegen schade door diefstal, brand of lekkage aan spullen in huis. Met de inboedel bedoelen we alle spullen die je kunt verplaatsen. Je kunt ze oppakken en verhuizen naar een nieuwe woning. Keukenkastjes horen bijvoorbeeld niet bij de inboedel, maar een losse koelkast wel. En een laptop, televisie of schilderij ook.

Hoe werkt een inboedelverzekering?

Verschillende huishoudens sluiten een inboedelverzekering af bij een verzekeringsmaatschappij. Maandelijks betalen ze een premie: geld wat als het ware allemaal in een grote pot wordt gedaan. Gelukkig krijgen de meesten nooit met brand of diefstal te maken. Maar als dat wel het geval is, kun je aanspraak maken op de pot geld en je verliezen vergoed krijgen.

Heb je met schade te maken? Afhankelijk van de afspraken in je contract, krijg je dan de nieuwwaarde of de dagwaarde van je spullen vergoed, zodat je de spullen weer terug kunt kopen. Meer hierover verderop in dit artikel.

Je moet wel kunnen aantonen dat deze spullen ook daadwerkelijk in huis stonden. Bonnetjes zijn hier de beste manier voor.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Een inboedelverzekering is nooit verplicht. Bij het aangaan van een hypotheek wordt door hypotheekverstrekkers wel een woonhuisverzekering (opstalverzekering) verplicht gesteld. Deze verzekering dekt schade aan het huis zelf, niet de inboedel die erin staat.

Lees verder: Welke verzekeringen zijn in Nederland verplicht?

Wat zijn de gemiddelde kosten?

Een inboedelverzekering is veel goedkoper dan de meeste mensen denken. Afhankelijk van waar je woning staat en wat voor soort huis het is, zijn de gemiddelde kosten tussen de € 5 en € 15 per maand.

Waarom een inboedelverzekering afsluiten?

Zoals je ziet is een inboedelverzekering niet zo duur. Maar je krijgt er wel veel gemoedsrust voor terug. Een inbraak of brand maakt al genoeg impact, met een inboedelverzekering draai je niet ook nog eens voor de kosten op.

gemoedsrust door inboedelverzerkering

Wanneer kan ik een inboedelverzekering het beste afsluiten?

Zodra er spullen in de woning staan die het verzekeren waard zijn, is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. De dag dat je gaat verhuizen dus. Of dit nu naar een koopwoning of huurwoning is, maakt voor de verzekering van je inboedel niet uit.

Aandachtspunten

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering? We zetten de belangrijkste punten op een rij.

Nieuwwaarde, dagwaarde en reparatie

Spullen worden vergoed op basis van nieuwwaarde of dagwaarde. Dagwaarde is de waarde van een product nét voordat het gestolen wordt of stukgaat. Nieuwwaarde is wat een product vandaag de dag in de winkel kost.

Hoe jouw verzekeraar uitkeert staat vermeld in je contract. Meestal wordt dagwaarde uitgekeerd wanneer de huidige waarde van een product lager is dan 40% van de nieuwwaarde. En wanneer het goedkoper is om een product te laten repareren, keert de verzekeraar meestal de reparatiekosten uit.

Kunst en antiek

Is er kunst of antiek gestolen of beschadigd? Dan wordt de zeldzaamheidswaarde uitbetaalt en niet de dag- of nieuwwaarde. Dat is de waarde die door specialisten wordt toegekend. Voor dit type product geldt wel een maximumbedrag.

Spullen met emotionele waarde

Een horloge dat je van een overleden familielid hebt ontvangen, kan voor jou onbetaalbaar zijn. Terwijl de dagwaarde slechts enkele tientallen euro’s betreft. Helaas neemt de verzekeraar emotionele waarde niet mee bij uitbetaling.

Eigen risico

Bij de meeste verzekeraars moet je een eigen risico opgeven. Dat doen ze om kleine claims te voorkomen die duurder zijn in administratiekosten dan de spullen waard zijn. En zodat mensen zuiniger met hun spullen omgaan, waardoor de gemiddelde premie omlaag gaat.

Aanvullende dekking

Inboedelverzekeringen kunnen per verzekeraar behoorlijk verschillen. Zo bieden sommige verzekeraars bijvoorbeeld ook aanvullende dekking aan voor mobiele apparaten buitenshuis of tuinmeubels tot een bepaald bedrag. Of bijvoorbeeld schade doordat je zelf iets laat vallen in huis. Voor dit soort aanvullende dekkingen loopt het premiebedrag wel snel op.

Inbraakbeveiliging

Heb je zelf stappen ondernomen om je woning veiliger te maken? Bijvoorbeeld met een inbraakalarm? Omdat de kans dan kleiner is dat je schade oploopt, kan dit een lagere premie betekenen. Dit is per verzekeraar afhankelijk.

Let op de startdatum

Vanaf de startdatum in je contract ben je verzekerd. Bij overstappen sluit je de nieuwe verzekering op dezelfde dag af dat de oude afloopt. Wanneer je bijvoorbeeld een verzekering vanaf 31 december opzegt en de nieuwe op 1 januari in laat gaan, ben je op oudejaarsavond niet verzekerd.

Besparen op je verzekeringen

Mensen sluiten vaak op verschillende plekken schadeverzekeringen af. Bij hun bank sluiten ze een doorlopende reisverzekering af, via internet zoeken ze de goedkoopste autoverzekering en weer ergens anders nemen ze een inboedelverzekering. Terwijl alles op één plaats veel overzichtelijker én (vanwege pakketkorting) goedkoper is!

Benieuwd of je kan besparen op jouw schadeverzekeringen? En welke verzekeraar in jouw situatie het voordeligst is? Lees hier meer informatie of plan meteen een gratis kennismakingsgesprek!