Een eigen huis kopen heeft voordelen ten opzichte van huren. Door aflossing bouw je vermogen op en wordt het huis elke maand meer van jou. En met de lage hypotheekrente is een huis kopen momenteel één van de beste inversteringen die je kan maken! Toch zitten er ook veel vaste kosten aan een eigen huis. Ik zet de belangrijkste op een rij.

1. Hypotheek: rente en aflossing

De annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek zijn de bekendste hypotheekvormen. Hierbij los je elke maand af op je schuld, maar betaal je ook hypotheekrente. Bij beide vormen krijg je wel weer hypotheekrenteaftrek, waardoor je een deel van je kosten terug krijgt na het invullen van de inkomstenbelasting. 

Lees verder: Welke hypotheekvormen zijn er en welke is voor mij het beste?

Als hypotheekadviseur help ik je graag om overzichtelijk te maken wat jouw netto en bruto kosten worden. Boek nu een gratis en vrijblijvend eerste gesprek om jouw cijfers te bespreken!

2. Verzekeringen

Wie een hypotheek afsluit, is verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Daar verzeker je je huis mee tegen brand, storm en andere schade. In sommige gevallen stelt de bank ook de overlijdensrisicoverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering als verplichte verzekering.

Daarnaast zijn er enkele niet-verplichte verzekeringen die wel verstandig zijn om af te sluiten. Zoals een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en woonlastenverzekering. 

3. Belastingen

Bij een eigen huis krijg je te maken met verschillende gemeentelijke belastingen, zoals onroerendezaakbelasting (OZB) , rioolheffing, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing. Deze betaal je jaarlijks.

Daarnaast heeft het bezit van een huis invloed op je inkomstenbelasting

  • Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning die aan je inkomen wordt toegevoegd. Daar betaal je vervolgens belasting over. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger het percentage. In 2021 geldt 0,50% voor woningen tussen de € 75.000 en € 1.110.000. 
  • Door middel van de de hypotheekrenteaftrek mag je de betaalde hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Zo betaal je dus weer minder belasting. In de meeste gevallen komen huiseigenaar netto positief uit. Deze aftrek geldt voor starters alleen voor annuïteiten- en lineaire hypotheken die binnen 30 jaar worden afbetaald. Heb je op dit moment al een eigen woning en hypotheekschuld? Dan is er een kans dat je ook met andere hypotheekvormen renteaftrek kunt hebben. Lees hierover meer in het artikel ‘Welke hypotheekvorm is voor mij het beste?’

4. Vaste lasten

Sommige huurders betalen een inclusief-prijs. Bij de huurprijs zijn dan kosten als gas, water, elektra en internet inbegrepen. Bij een eigen woning zal je deze vaste lasten sowieso zelf moeten betalen. Ook goed om rekening mee te houden dus!

5. Onderhoud

Een eigen huis moet goed onderhouden worden. Denk aan schilderwerk, de dakgoot reinigen en het onderhoud aan muren, vloeren en daken. Een nieuwbouwwoning heeft de eerste jaren over het algemeen weinig onderhoud nodig. Maar een ouder huis kan vaker last hebben van mankementen. 

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de gemiddelde onderhoudskosten 250 euro per maand zijn. Slim om daar dus een potje voor te maken.

6. Servicekosten en VvE

Bij een eigen appartement komen nog aanvullende kosten kijken. Zoals servicekosten voor het schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes en onderhoud aan de binnen- en buitenkant van het pand. Meestal wordt dit door de Vereniging van Eigenaren (VvE) betaalt. Hier betaal je dan een maandelijkse bijdrage aan.

7. Erfpacht

Sommige woningen staan op grond met erfpacht. Je huurt dan als het ware de grond en betaalt hier maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag voor. Vaak kan je de erfpacht ook ‘eeuwigdurend afkopen’. De kosten kan je dan opnemen in je hypotheek.

Kan ik mijn droomhuis betalen?

Wie een huis wil kopen moet allereerst de koopsom kunnen betalen. Daar hebben de meeste mensen een hypotheek voor nodig. Maar je moet de maandelijkse kosten van een eigen huis ook kunnen dragen. En dat is meer dan alleen de aflossing en rente van de hypotheek. Goed dus om je hierin te verdiepen en een kostenoverzicht te maken.

Kan jij de maandelijkse lasten van jouw droomhuis dragen? Laten we er samen eens naar kijken! In een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we jouw situatie en mogelijkheden. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!