Is de aanschaf van het huis dat je op het oog hebt wel een goede investering? Dat is een vraag die zowel de bank als jijzelf graag beantwoord ziet. Een taxatie is dé manier om daarachter te komen – en wordt bovendien door de hypotheekverstrekker als een vereiste gezien.

Geen onnodige kosten

In het rapport dat de taxateur opstelt, staat de marktwaarde van jouw woning vermeld. Zo is een eventueel risico op verlies in te calculeren. Wel is het verstandig om pas met een taxateur op de proppen te komen als de bouwkundige keuring goed uitpakt. In dat geval weet je bijna zeker dat de koop doorgaat en voorkom je onnodige kosten als na afloop blijkt dat een taxateur voor niks een rapport heeft opgesteld.

Onafhankelijke partij

Niet iedereen mag een taxatie op een huis uitvoeren. Veel banken stellen een gecertificeerde taxateur als eis. Heel wat makelaars doen ook taxaties, maar voor het achterhalen van de marktwaarde van een huis is het verstandig om een onafhankelijke partij in te schakelen. Hij of zij mag namelijk geen voordeel hebben bij de uitkomst van het rapport, en mag dus niet betrokken zijn bij de aan- of verkoop van de woning. Zo kan de kwaliteit gewaarborgd blijven.

WOZ-waarde

Het is goed om de marktwaarde van je toekomstige huis te kennen, maar we horen je vragen: ‘Waarom kan daar de WOZ-waarde niet voor gebruikt worden?’ Dat gaat niet, omdat de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) vaak niet gelijk loopt met de taxatiewaarde. De WOZ-waarde wordt door de gemeente gestoeld op het begin van het voorafgaande jaar. Ook komt er niemand daarvoor langs. De waarde wordt afgelezen uit de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen uit de buurt. De staat van het pand wordt hier bijvoorbeeld niet in meegenomen.

Taxatie

Als er eenmaal een taxateur is gekozen, duurt de taxatie zelf niet heel lang. Mits er natuurlijk geen onverwachte zaken aan het licht komen. De binnen- en buitenkant van de woning wordt grondig onderzocht. Denk hierbij aan de indeling, de staat van onderhoud en de gebruikte materialen en staat van afwerking. De isolatie en energiezuinigheid spelen een rol in de taxatie, maar bijvoorbeeld ook bepaalde verplichtingen en rechten zoals een recht van overpad of een erfrecht. Alles wordt opgemeten en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen uit de buurt worden in de taxatie meegenomen, evenals de ligging en het bestemmingsplan. Op basis hiervan zal de taxateur met een taxatierapport komen. De taxateur legt de als zijn bevindingen in het rapport vast en geeft dit aan jou.