Niet elke verzekering kun je zomaar opzeggen. En hoe opzeggen werkt, is afhankelijk per verzekering en verzekeraar. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen rondom het opzeggen van een verzekering en delen we onze tips.

Kun je elke verzekering opzeggen?

Sommige verzekeringen zijn in Nederland verplicht. Die kun je dus niet zomaar opzeggen.

  • De zorgverzekering is verplicht voor alle Nederlanders vanaf 18 jaar. Je kunt wel overstappen van zorgverzekeraar. In de laatste 7 weken van het jaar kun je dat doen. Je stapt dan over vanaf 1 januari voor het gehele jaar.
  • Wanneer je een hypotheek hebt, stelt je hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht. Hiermee verzeker je de woning onder andere tegen schade door brand, storm en water.
  • Ben je in het bezit van een auto, motor, scooter, brommer, snorfiets of snelle e-bike (speed pedelec)? Dan ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering is gekoppeld aan het voertuig, niet aan een persoon.

Niet-verplichte verzekeringen kun je wel altijd opzeggen.

Wie mag de verzekering opzeggen?

Een verzekering is persoonsgebonden en mag je alleen zelf opzeggen. Als verzekeringsadviseur helpen we onze klanten door uit te zoeken hoe ze het makkelijkst kunnen opzeggen, maar de uitvoering moet persoonlijk gedaan worden. Bij overstappen kun je dit proces dus ook niet uitbesteden aan je nieuwe verzekeraar, zoals bijvoorbeeld bij een energiecontract wel kan.

verzekering laten opzeggen

Wanneer kan ik een verzekering opzeggen?

De opzegtermijn is per verzekering en verzekeraar verschillend. Een autoverzekering kun je meestal opzeggen op de dag dat je je auto verkoopt, maar bij een opstalverzekering heb je vaak een maand opzegtermijn.

Ook moet je veel verzekeringen minstens een jaar afnemen, voordat je (boetevrij) mag opzeggen of overstappen. Kijk vooral goed naar de voorwaarden die gelden bij jouw verzekering en verzekeraar.

Hoe kun je een verzekering zelf opzeggen?

Vroeger kon je de meeste verzekeringen alleen per post opzeggen. Tegenwoordig door te bellen, chatten of mailen. Of in de mobiele app of webportal van je verzekeraar. Maar ook hierbij geldt: de opzegprocedure kan per verzekeraar verschillen. Op de website van je verzekeraar vindt je het antwoord.

verzekering zelf opzeggen

Aandachtspunten en tips bij opzeggen

  1. Let goed op de datum. Bij overstappen sluit je de nieuwe verzekering op dezelfde dag af dat de oude afloopt. Wanneer je bijvoorbeeld een verzekering vanaf 31 december opzegt en de nieuwe op 1 januari in laat gaan, ben je op oudejaarsavond niet verzekerd.
  2. Opzeggen is altijd kosteloos. Tenzij je opzegtermijn nog niet verstreken is, dan kun je een boete krijgen.
  3. Een verzekering aanvragen is tegenwoordig makkelijk en snel online te regelen. Helaas kan daardoor ook onduidelijkheid ontstaan over waar je welke verzekeringen hebt lopen. Zorg daarom dat je een overzicht bijhoudt van al je lopende verzekeringen. Op je computer, of uitgeprint op papier.
  4. Bij een autoverzekering bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer jaren, hoe meer korting je krijgt. Dit wordt geregistreerd in een landelijk systeem en vraag je op via een formulier op de website van SEPS. Wanneer je overstapt op een andere verzekeraar moet je deze jaren doorgeven.

Eén aanspreekpunt voor al je verzekeringen

Hulp nodig bij verzekeringen opzeggen of overstappen? Wij nemen het beheer van je verzekeringen graag van je over en helpen je om het beste pakket samen te stellen. Zo heb je al je verzekeringen op één plaats. Dat is overzichtelijker én in de meeste gevallen (vanwege pakketkorting) goedkoper!

Benieuwd wat we voor je kunnen doen? Lees hier meer informatie of plan meteen een gratis kennismakingsgesprek!