De regels rondom de overdrachtsbelasting zijn vanaf 1 januari 2021 weer gewijzigd. Goed nieuws voor starters en doorstromers, maar minder gunstig voor investeerders. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wat is overdrachtsbelasting?

Wanneer een woning van eigenaar wisselt, moet er overdrachtsbelasting betaald worden. De overdrachtsbelasting wordt betaald door de aankopende partij en zijn onderdeel van de zogeheten kosten koper. Deze belasting geldt alleen voor bestaande woningen en dus niet voor nieuwbouw

Tot 15 juni 2012 bedroeg de overdrachtsbelasting 6% van de aankoopwaarde van de woning. Om de woningmarkt te verbeteren is deze sindsdien verlaagd naar 2%. Bij een woning met een aankoopprijs van €500.000 betaal je als aankoper dus €10.000 overdrachtsbelasting.

Maar in 2021 gaan deze regels weer veranderen!

Overdrachtsbelasting in 2021

Vanaf 2021 gelden er andere regels voor verschillende mensen. De overheid wil starters en doorstromers op deze manier een betere kans geven. 

We zetten de veranderingen voor je op een rij.

 • Starter, jonger dan 35 jaar – Ga je voor het eerst een huis kopen? Dan betaal je als starter 0% overdrachtsbelasting. Je krijgt dus een eenmalige vrijstelling. Voorwaarde is wel dat je tussen de 18 en 35 jaar oud bent. Maar let op: vanaf april komt hier een regel bij! Zie verderop in dit artikel.
 • Doorstromer, jonger dan 35 jaar – Deze vrijstelling geldt ook voor doorstromers jonger dan 35 jaar. Doorstromers tussen de 18 en 35 jaar oud betalen dus ook 0% overdrachtsbelasting. Voorwaarde is dat zij niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.
 • Ouder dan 35 jaar – Ben je wel starter of doorstromer, maar boven de 35 jaar oud? Helaas, dan blijf je gewoon 2% overdrachtsbelasting betalen. 
 • Jonger én ouder dan 35 jaar – Koop je met twee personen, waarvan één jonger en één ouder is dan 35 jaar? Dan betaalt alleen de partner van 35 jaar of ouder de 2% overdrachtsbelasting over zijn deel van de woning. In de meeste gevallen is dat 50% van de woning.
 • Investeerders – Je koopt een woning, maar gaat er zelf niet in wonen. Je gaat het bijvoorbeeld opknappen om daarna te verhuren of verkopen. Dan ziet de overheid je als investeerder en betaal je voortaan 8% overdrachtsbelasting. Dit geldt ook voor tweede huizen, vakantiehuizen en een huis voor een kind. Kortom: voor alle aankopen die niet jouw ‘hoofdhuis’ zijn.

Let op: Vanaf april 2021 alweer nieuwe regels

Ben je een starter en van plan om in 2021 je eerste woning te kopen? Of doorstromer die nog niet eerder van de vrijstelling gebruik heeft gemaakt? Afhankelijk van je budget moet je dan wel snel handelen. Vanaf april geldt namelijk de volgende aanvullende regel:

 • Starter of doorstromer, aankoopwaarde lager dan €400.000: Je betaalt 0% overdrachtsbelasting
 • Starter of doorstromer, aankoopwaarde hoger dan €400.000: Je betaalt 2% overdrachtsbelasting

Infographic

De overdrachtsbelasting wordt met al deze nieuwe regeltjes een stuk ingewikkelder. Weet je niet helemaal zeker welk percentage voor jouw situatie geldt? Volg dan het stappenplan in onderstaande infographic.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ons-allemaal/overdrachtsbelasting 

Overige kosten bij het kopen van een woning

Bij het kopen van een huis betaal je overdrachtsbelasting. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan dit percentage tegenwoordig dus 0, 2 of 8 procent zijn. Maar er gelden nog meer vaste kosten om rekening mee te houden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Kosten om rekening mee te houden bij het kopen van een huis:

 • Overdrachtsbelasting: 0, 2 of 8 procent van de aankoopwaarde.
 • Notariskosten: voor opmaak van de eigendomsakte en hypotheekakte.
 • Kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling.
 • Taxatierapport: schatting van woningwaarde door onafhankelijke partij. Dit is een vereiste voor de hypotheekverstrekker.
 • Bouwkundige keuring: om eventuele gebreken van de woning te ontdekken.

Hulp of advies nodig?

Vanaf 2021 veranderen de spelregels rondom de overdrachtsbelasting. Goed nieuws voor starters en doorstromers onder de 35 jaar, maar minder fijn voor investeerders of mensen die een tweede huis kopen. En vanaf april ook nog eens een aanvullende regel!

Zoals je ziet, komt er nogal wat kijken bij het kopen van een woning. Wil je zeker weten dat jij de beste hypotheek krijgt voor de meest gunstige prijs en voorwaarden? Neem dan vrijblijvend contact op met Jeroen Hypotheekadvies. Ik help je graag jouw droomhuis te financieren!