Overwaarde op het huis? Als je huis meer waard is dan de resterende hypotheek, of als je hypotheek helemaal is afgelost, dan heb je een overwaarde op je huis. Dit ontstaat meestal doordat de woningwaarde fors is gestegen, en je toen je het huis kocht een hypotheek hebt afgesloten voor een lager bedrag dan wat het nu waard is.

De fiscale naam voor overwaarde is eigenwoningreserve. Deze overwaarde zit natuurlijk vast in het huis, en kun je dus niet zomaar gebruiken tenzij je het huis verkoopt. Toch zijn er bepaalde mogelijkheden om die overwaarde te kunnen benutten, afhankelijk van je situatie.

Overwaarde huis opnemen

Afhankelijk van je situatie en van je wensen, kun je de overwaarde van je huis gebruiken om een nieuw huis te kopen, een tweede huis te kopen, of je huidige huis te verbouwen. Andere constructies zijn om je hypotheekrente te verlagen, en daarmee je maandlasten. Of je kunt die overwaarde gebruiken om leuke dingen mee te kopen of een aanvulling op je pensioen.

Overwaarde direct vrijmaken

De makkelijkste manier om je overwaarde te verzilveren is om te verhuizen naar een goedkopere woning. Door middel van de bijleenregeling wordt je overwaarde gebruikt om het nieuwe huis te financieren en daardoor is de rente over het hele hypotheekbedrag aftrekbaar. Je kunt natuurlijk ook je huis verkopen en gaan huren.

Tenslotte is het soms mogelijk om de overwaarde te benutten door er een extra hypotheek bij te nemen, bijvoorbeeld voor een tweede huis. In alle drie de gevallen krijg je direct de overwaarde van je huis in handen en zit deze niet meer in de stenen van je huidige huis vast.

Benieuwd wat voor jou de beste optie is om overwaarde vrij te maken? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan en we bespreken jouw situatie en mogelijkheden!

Blijven wonen in je eigen huis

Als je liever wilt blijven wonen in je huis kun je op een aantal andere manieren geld krijgen voor je overwaarde. Wil je gewoon wat meer kunnen genieten van het geld door de maandlasten te verlagen of je pensioen aan te vullen? Of is het juist de bedoeling om je woning te verbeteren met dat extra geld?

Verzilveren van je overwaarde kan een goed idee zijn als je je woning op wilt knappen of seniorenvriendelijk wil maken. Ook bijvoorbeeld om energiebesparende maatregelen aan te leggen, of noodzakelijke renovaties zoals funderingsherstelling of asbestverwijdering. Je kunt dan een verzilverlening afsluiten.

Heb je voldoende inkomen? Dan is een aflossingsvrije hypotheek een optie. In dit geval betaal je alleen de rente over de hypotheek. Dit is wel afhankelijk van je inkomen. Het geld kun je dan gebruiken voor wat je zelf wil, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen, voor een nieuwe auto of om de studie van je kinderen te betalen.

Mensen met lagere inkomens, en mensen met een AOW-uitkering, kunnen denken aan een opeet- of overwaardehypotheek, waarbij je (een deel van) de overwaarde omzet in een geldbedrag. Gedeeltelijk wordt dit gebruikt om de hypotheekrente mee te betalen en de rest is een aanvulling op je maandbedrag, of een bepaald bedrag in een keer. Let op, je eet dan wel letterlijk je huis langzaam op.

Overwaarde in het huis

Als je voor geen van bovenstaande hypotheekvormen in aanmerking komt, kun je een ‘sale & lease back’ constructie overwegen, ook wel bekend onder ‘huis verkopen en terughuren’. Hierbij verkoop je je woning aan een gespecialiseerd bedrijf, maar blijf je er wel gewoon wonen en betaal je huur aan de nieuwe eigenaar. De voordelen zijn dat je alle rechten van een huurder hebt, zoals huurbescherming en kosten van groot onderhoud zijn voor de verhuurder.

Je kunt op deze manier een groter deel van je huis opeten vergeleken met een opeetlening. Het is wel een duurdere oplossing vanwege de hogere rente, als het geld op is moet je wel huur blijven betalen. Deze constructie wordt voornamelijk overwogen als je nog maar een bepaald aantal jaren in je huis wil blijven wonen. Of in het geval dat er geen nabestaanden zijn en je maximaal wil profiteren van je overwaarde.

Uiteraard kun je deze hypotheken en constructies allemaal in detail bespreken met je hypotheek adviseur. Maak een afspraak en bespreek je mogelijkheden. Het eerste gesprek is altijd voor onze rekening.